Popradská

Espresso selection

2. august 2017

Zrnkovým kávam Colombia espresso, Espresso professional a Finca caffé prídu na chuť aj tí najnáročnejší kávičkári. Tie najlepšie zrná z uznávaných plantáží… celý článok

Príprava a recepty

Príprava a recepty Káva je nápojom, ktorý v sebe skrýva veľmi rozmanité chute. Aby sa tieto chute mohli náležite rozvinúť, musíme zvoliť vhodný spôsob prípravy kávy. Existuje mnoho spôsobov a záleží na individuálnej chuti každého človeka i na tom, v akej zemepisnej oblasti sa káva pripravuje.

Obľúbenosť kávy spočíva nielen v rozmanitosti jej prípravy, ale tiež vďaka pravidelnej sieste, ktorú si milovníci tohto nápoja doprajú, keď popíjajú horúcu šálku kávy.

Koľko krajín toľko možností prípravy kávy

Lúhovanie

Príprava a recepty Lúhovanie je najjednoduchší a najstarší spôsob používania v západnom svete. Tento spôsob je typický aj pre Slovensko. Približne 7 g kávy nasypeme do hrnčeka a zalejeme horúcou vodou. Počkáme, kým sa káva usadí a pri ideálnej teplote ju môžeme vypiť. Tento spôsob prípravy sa tiež nazýva „turecká káva“ aj napriek tomu, že príprava tureckej kávy má úplne iné pravidlá. Pre tento typ prípravy sú vhodné všetky naše Popradské kávy.

Varená káva

Tento spôsob prípravy sa používa v Nórsku a v severných oblastiach Škandinávie. „Ľahko“ pražená mletá káva sa rozpustí vo vode a nechá sa stáť približne 10 minút.

Na prípravu šálky s objemom 150-190 ml sa používa približne 10 gramov kávy.

Bezkofeínová káva

Bezkofeínová káva Bezkofeínová káva je určená pre ľudí, ktorí si chcú vychutnať príchuť a arómu kávy, ale chcú obmedziť jej stimulačné účinky.

Bezkofeínová káva sa pripravuje rovnako ako normálna káva.

Popradská káva Bez kofeinu je robená na báze prvotriednej kávy z regiónu HONDURAS.

Neapolská káva

Neapolský kávovar je tvorený dvomi časťami, ktoré sú oddelené „košovým“ filtrom. Kôš sa naplní tmavo praženou, jemne zomletou kávou. Dolná časť sa naplní vodou a na vrch sa umiestni „pomocná“ časť, ktorá zatvorí kávovar.

Časť s vodou sa postaví na platničku a voda sa privedie do bodu varu. Kávovar sa potom zloží z platničky a rýchlo sa otočí hore nohami, aby sa horúca voda prefiltrovala cez kôš. Tým sa extrahuje aróma, vôňa a príchuť kávy do dolnej časti kávovaru. Káva je pripravená na pitie.

Instantná káva

Instantná kávaInstantná káva sa pripravuje procesom „sušenia“ alebo zmrazovania. Tento proces neprebieha pri vysokej teplote a sušení, mrazením sa získava káva s lepšími aromatickými vlastnosťami než pri sušení rozprašovaním.

Príprava instantnej kávy je veľmi jednoduchá: stačí ju rozpustiť vo vriacej vode. Normálna dávka predstavuje 1,3 gramu kávy v 50 ml vody.

Turecká káva

Turecká kávaTento spôsob prípravy sa používa v Turecku, Grécku a krajinách Stredného východu.

Ako prvú vec potrebujete „ibrik“, malú mosadznú alebo medenú džezvu, ktorá je zúžená v dolnej časti. Do „ibriku“ sa vloží cukor, potom voda, ktorá sa privedie do varu na nízkom plameni. „Ibrik“ sa zloží z platničky a pridá sa veľmi jemne pomletá káva. Voda sa potom môže dať znova zovrieť a nasype sa jemne pomletá káva, bez prerušenia procesu varenia. Po spenení kvapaliny sa „ibrik“ zloží z horáka a obsah sa zamieša.

Káva sa naleje do šálok a pred pitím sa nechá usadiť.

Mokka kávovar

Mokka kávovar Mokka kávovarMokka kávovar je tvorený troma časťami: ohrievačom, v ktorom sa voda privedie do varu, kovovým filtračným košom, ktorý zachytáva jemne pomletú kávu a vrchom, ktorý zachytáva uvarenú kávu, ktorá sa môže podávať. Voda prechádza cez kávu pomocou tlaku vytvorenej pary. Zostáva v kontakte s kávou približne jednu minútu a extrahuje približne 22 percent látok obsiahnutých v káve.

Výsledkom je uvarená káva s ráznou príchuťou, stredne plnou chuťou a intenzívnou arómou. Na prípravu šálky s objemom 40-50 ml sa bežne používa šesť gramov „stredne“ alebo „tmavo“ praženej kávy.

Francúzska pretláčaná káva – Cafetiera

CafetieraFrancúzsky pretláčací kávovar je sám osebe jednoduchosť; valcovitá nádoba s plunžerovým piestom, ktorý sa zatlačí smerom dole na zmes horúcej vody a pomletej kávy a oddelí kávu od zvyškov.

Tajomstvo prípravy dobrej francúzskej pretláčanej kávy, s minimálnym množstvom rozptýlených zrniek, sa začína konzistentným a rovnomerným zomletím kávy. Presne spôsob mletia, ktorý Popradská káva používa. To znamená, že všetky naše druhy káv sú veľmi vhodné na tento spôsob prípravy.

Recepty

Colombia Cube

Colombia Cube

Ingrediencie:

  • popradská káva Colombia
  • 2 porcie vanilkovej zmrzliny
  • 0,2 cl likéru alebo iného alkoholu podľa chuti
  • šľahačka na ozdobenie

Do hrubšieho skleneného pohára zalejeme kávu podľa vlastnej chuti. Pridáme 2 porcie vanilkovej zmrzliny, zalejeme likérom alebo iným alkoholom podľa preferencií (kávový, vaječný, kokosový alebo iný likér, prípadne brandy alebo rum) a premiešame. Takto pripravenú kávu ozdobíme šľahačkou. Zaujímavý efekt dosiahneme, keď šľahačku dekorujeme farebným čokoládovým alebo ovocným topingom.

Ice Brasil

Ice Brasil

Ingrediencie:

Do martini pohára nadávkujeme 2 kopčeky vanilkovej zmrzliny. Potom zalejeme kávou, podľa chuti už môžeme mať vopred v káve rozmiešaný cukor. Je dôležité, aby bola káva preliata cez zmrzlinu, vtedy sa dosiahne očakávaný efekt lahodnej chladivej chute.

Ľadová káva

Ľadová káva

Ingrediencie:

Do osobitnej väčšej nádoby alebo šejkra vlejeme vychladenú kávu, ktorú podľa chuti už môžeme mať vopred ochutenú cukrom. Prilejeme studené mlieko a porciu vanilkovej zmrzliny. Poriadne rozmixujeme ponorným mixérom alebo zamiešame v šejkri a vylejeme do pripraveného pohára. Môžeme ozdobiť šľahačkou preliatou toppingom.

Náš tip: Pridaním orieškového či čokoládového likéru dosiahnete viacero variácií príchutí. Ovocné toppingy dodajú zasa farebnú fantáziu.

Americká káva

V džezve zmiešajte dve čajové lyžičky cukru, dve čajové lyžičky kakaa a dve čajové lyžičky pomletej Popradskej kávy spolu so šálkou mierne slanej vody. Nechajte zmes variť približne 2-3 minúty, a potom pridajte dve šálky horúceho mlieka, jednu šálku horúcej vody a znova priveďte zmes do varu.

Nakoniec vylepšite príchuť primiešaním dvoch čajových lyžičiek vanilkového prášku.

Orientálna káva

Nalejte tri šálky veľmi silnej kávy – najlepšie Popradská káva Extra Špeciál, zohriatej na teplotu horúcej vody z vodovodu, do terakotovej džezvy, v ktorej sa nachádzajú dva kusy škorice, dva klinčeky a malý kúsok sušenej chilly papričky. Zakryte a nechajte stáť hodinu.

Pomocou sitka preceďte kávu do veľkých pohárov s kockami ľadu. Pred podávaním pridajte smotanu a cukor.

Parížska káva

Urobte si silnú kávu (aj 9 g Popradskej kávy) do šálky. Do horúcej kávy pridajte trocha zovretého kakaa (dva diely kávy, jeden diel kakaa). Pridajte trocha koňaku (dve plné čajové lyžičky na každú šálku), zamiešajte a podávajte v horúcej džezve. Podávajte so smotanou a cukrom.

Kávový koláč

Ingrediencie (4 porcie)

  • 5 cl Popradskej kávy
  • 1 balenie vanilkového prášku do pečiva
  • 200 g cukru
  • 200 g masla
  • 200 g bielej múky
  • 4 vajcia
  • práškový cukor na ochutenie

Postup prípravy

  1. Zohrejte rúru na 180 °C. Vymažte okrúhly plech (22 cm) na pečenie tukom a vysypte ho múkou.
  2. Do hladka vymiešajte a nakyprite maslo s cukrom. Pridajte múku a poriadne ju vmiešajte.
  3. Postupne pridávajte vajcia. Pred pridaním ďalšieho vajca predchádzajúce vajce vždy dôkladne vmiešajte.
  4. Primiešajte šálku kávy. Preosejte prášok do pečiva a vmiešajte ho do cesta.
  5. Nalejte cesto na plech a pečte približne 45 minút. Pravidelne kontrolujte koláč a keď sa upečie, vyberte ho z plechu a postavte na podložku. Po vychladnutí ho poprášte práškovým cukrom.

Brazílsky puding

Ingrediencie (4 porcie)

  • 60 g masla, 30 g múky
  • 60 g cukru
  • 250 g crème fraîche
  • ½ šálky mlieka
  • 1 miska espressa
  • 2 polievkové lyžice kávového likéru Kahlua

Postup prípravy

  1. V kastróle roztopte maslo, pridajte cukor a jemne ho skaramelizujte. Zložte zmes z platničky a vmiešajte vriacu kávu a likér.
  2. V ďalšej mise vmiešajte múku do mlieka. Pridajte túto zmes do prvej zmesi, dobre vyšľahajte, a potom pomaly pridávajte crème fraîche.
  3. Po zmiešaní všetkých prísad položte kastról späť na nízky plameň a pri stálom miešaní nechajte zhustnúť.
  4. Zložte kastról z platničky a miešajte ďalšie 3-4 minúty. Nalejte zmes do 4 misiek a misky vložte na 2 hodiny do chladničky.

Írska káva

Ingrediencie (1 porcia)

  • 1 šálka veľmi silnej kávy (napr. 9 g zaliatej Popradskej kávy Romanca)
  • 2 plné polievkové lyžice cukru
  • 1 pohárik írskej whisky
  • 1 plná lyžica smotany

Postup prípravy

  1. Nasypte cukor do pohára a rozpustite ho v malom množstve horúcej kávy.
  2. Za horúca pridajte whisky a zvyšnú kávu.
  3. Nakoniec pridajte na vrch plnú veľkú lyžicu tekutej smotany alebo plnú lyžicu šľahačky. Nalievajte opatrne, aby sa ingrediencie nezmiešali.

Viedenská káva

Ingrediencie (4 porcie)

Postup prípravy

  1. Pripravte riadnu šálku kávy.
  2. Pridajte plnú lyžicu šľahačky a jednu plnú lyžicu tekutej smotany.

Ruská káva

Pripravte šálku veľmi silnej kávy, zohriatej na teplotu horúcej vody z vodovodu. Podľa chuti pridajte za horúca cukor, a potom pohárik vodky. Nalejte kávu do pohára a podľa chuti pridajte smotanu. Počas letných dní pridajte ľad a smotanu. Pred pitím riadne zamiešajte.