Popradská

Espresso selection

28. jún 2017

Zrnkovým kávam Colombia espresso, Espresso professional a Finca caffé prídu na chuť aj tí najnáročnejší kávičkári. Tie najlepšie zrná z uznávaných plantáží… celý článok

Umenie kvalitnej zmesi

Umenie kvalitnej zmesi Každá káva predstavuje inú zmes. Nato, aby sa dosiahla vyrovnaná kvalita plná harmónie, je potrebné zmiešať rôzne druhy káv, niekedy až piatich alebo šiestich typov. Pre Popradskú kávu je toto naozajstná výzva.

Káva je plodom tropickej rastliny nazývanej kávovník, s latinským názvom Coffea. Táto rastlina s mohutnými rozmermi patrí do čeľade marenovitých rastlín, podľa botanikov existuje až niekoľko sto druhov kávovníkov. Na pestovateľské účely sú ale dôležité iba druhy arabica a robusta.

Aká je zmes zo 100% arabiky a aká z arabiky + robusty?

Arabica, robusta Nie je pravda, že zmesi vyrobené 100 % z kávy arabika sú vždy lepšie ako zmesi spolu s robustou. Napríklad zmesi vyrobené výlučne z arabiky sú sladšie a aromatickejšie, zatiaľ čo zmesi z kávy arabica + robusta majú plnšiu a intenzívnejšiu príchuť. Popradská káva porovnáva všetky senzorické vlastnosti v šálke so 100% zmesami kávy arabica – Popradská káva Extra špeciál, Popradská káva Colombia a Brasil a zmesami obsahujúcimi arabiku aj robustu – Popradská káva Štandard premium a Romanca a iné.

Rôzne kávy z Brazílie a Strednej Ameriky umožňujú Popradskej káve produkovať širokú škálu zmesí s rôznou príchuťou a arómou. Používajú sa v nich napríklad plné, čokoládové príchute pochádzajúce z brazílskych zŕn, alebo voňavé, lahodné, jemne kyslé a prané zrná arabica zo strednej Ameriky (Colombia)

Robusta Arabica

Dosahovanie konštantnej chute v rámci rôznych druhov

Zmesi Environmentálne podmienky, a teda región, v ktorom sa káva pestuje, zohrávajú významnú úlohu pri definovaní rozlišujúcich vlastností kávy. Rôzne štúdie opakovane preukázali, že pri rovnakých podmienkach pri spracovaní, pražení a varení sa výsledok v šálke z tej istej odrody kávových zŕn vo veľkej miere líši v závislosti od klimatických podmienok miesta, na ktorom boli bôby vypestované. Naopak, príchuť a aróma rôznych druhov vypestovaných na tom istom mieste má sklon k zbližovaniu, a to až v takej miere, že sú ťažko rozlíšiteľné.

Bôby každého regiónu sú bohaté na odtiene, ale základný charakter sa nemení. Napríklad ponuka etiópskych káv má skôr kvetinovú arómu, zatiaľ čo brazílska má jednoznačne intenzívnu.

Popradská káva zamestnáva tím ochutnávačov, ktorých každodenná práca spočíva v tom, aby sa namiešala káva s dokonalou rovnováhou a konzistenciou bez ohľadu na odchýlky v jednotlivých úrodách.

Rôzne regióny rôzne chute

Etiópia

Najlepšie prané bôby s príchuťou rozkvitnutého jazmínu a zrelého melóna, pestované v etiópskych výšinách, vytvárajú zvodnú zmes s príjemne horkastou, mierne kyslou, ale zároveň melodicky sladkou chuťou. Výrobok z tohto regiónu je často popisovaný ako ženská a vábivá káva.

Popradská káva Colombia

Kolumbia

Kolumbijská káva, ktorá sa pýši bohatým, krémovitým čokoládovým základom, sa vyznačuje škálou ovocných vôní, napr. limety, pomaranča, bergamotu a niekedy aj tuberózy a jazmínu. Karamel a niekedy opečený chlieb sú ďalšie vnímané vône. Vytvára kultivovanú chuť s dokonalou rovnováhou horkých, kyslých a sladkých odtieňov a zľahka vyzretou a zároveň plnou príchuťou.

Práve táto káva tvorí základ pre našu špičkovú zrnkovú kávu Popradskú kávu Colombia.

Brazília

Popradská káva Brasil

Vďaka plnej aróme predstavujú brazílske zrná nevyhnutný základ espressa. Sladká, vyzretejšia chuť, ale s veľmi dobre vyváženým trpko–kyslým odtieňom, ktorú si vyberiete pre príchuť opečeného chleba, karamelu a čokolády. Jej plná a intenzívna chuť vytvára príjemnú konzistenciu v ústach.

Práve táto káva tvorí základ pre našu exkluzívnu kvalitu – Popradskú kávu Brasil.

India

Táto káva sa pestuje najmä na Dekanskej plošine na juhu krajiny a je známa svojou bohatou, korenistou, tabakovou a muškátovou arómou. Často vykazuje karamelovú alebo dokonca aj kakaovú príchuť. Jej bohatá, plná chuť je doplnená typickou príjemnou horkou chuťou, ktorá pretrváva aj keď sa zmieša s arómami z iných káv, vďaka čomu pridáva zmesi rozlišujúcu arómu.

Umenie kvalitnej zmesi